Thailand

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
ราชอาณาจักรไทย
Prathet Thai
Flag of Thailand.svg Wapen van Thailand
(Details) (Details)
Thailand
Basisgegevens
Officiële landstaal Thai
Hoofdstad Bangkok
Regeringsvorm Parlementaire monarchie (Koninkrijk)
Staatshoofd Koning Rama IX
Regeringsleider Minister-president
Abhisit Vejjajiva
Religie Boeddhisme 95%
Oppervlakte 513.115 km² [1] (0,4% water)
Inwoners 60.617.200 (2000)[2]
65.905.410 (2009)[3] (128,4/km² (2009))
Overige
Volkslied Phleng Chat
Munteenheid Baht ฿ (THB)
UTC +7
Nationale feestdag 5 december
Web | Code | Tel. .th | THA | +66
Topografie
Thailand
Portaal  Portaalicoon   Landen & Volken

Thailand, officieel het Koninkrijk Thailand, is een koninkrijk in Zuidoost-Azië, dat in het oosten wordt begrensd door Laos en Cambodja, in het westen door Myanmar en de Andamanse Zee, in het uiterste zuiden door Maleisië en in het zuidoosten door de Golf van Thailand, een onderdeel van de Zuid-Chinese Zee. Het land heette tot 1939 Siam. De Thaise naam van het land is "Prathet Thai", waarbij Prathet land betekent en het woord Thai vrij betekent. Thailand betekent dus letterlijk "vrij land".

De nationale feestdag is 5 december, de verjaardag van de huidige koning Rama IX Bhumibol Adulyadej. De munteenheid is de baht, onderverdeeld in 100 satang.

Inhoud

Geschiedenis

Demografie

Bevolking

De bevolking is ongelijkmatig over het land verdeeld. De noordelijke hooglanden hebben de laagste bevolkingsdichtheid, terwijl de centrale laaglanden en het zuidelijke deel van het schiereiland dicht tot zeer dichtbevolkt zijn.

De Thaise bevolking bestaat voor ongeveer 90% uit Thai. De grootste minderheidsgroep wordt gevormd door de Chinezen, die zich echter vrij sterk met de Thai hebben vermengd. De Chinezen vormen een belangrijk deel van de 'toplaag' in de Thaise samenleving. Zoals elders in Zuidoost-Azië hebben velen zich gespecialiseerd tot handelaren. Ondanks de aanzienlijke assimilatie treden karakterverschillen tussen de Thai en de Chinezen soms aan het licht.

De Thai trokken sinds de 10e eeuw groepsgewijs vanuit Zuid-China het huidige Thailand binnen. In Thailand vermengden de Thai zich met de Khmers, de Mons en andere volkeren, in de 13e eeuw werden ze er de dominante bevolkingsgroep en ontstonden er Thai-rijken.

Een typische Thai heeft zwart sluik haar en een lichtbruine huid. Het is een ongeschreven wet onder de Thai dat men zich innemend gedraagt en hoffelijk overkomt. Zowel economisch als cultureel blijkt het Thaise volk een groot aanpassingsvermogen te hebben, snel te kunnen overschakelen naar nieuwe situaties, en gemakkelijk elementen uit andere culturen te kunnen overnemen. In de noordelijke provincies woont een scala van etnische minderheden. De meesten zijn bergbewoners die sinds de vorige eeuw Thailand vanuit het noorden (voornamelijk uit Myanmar en Laos) zijn binnengetrokken. Een aantal van die volkeren zijn:

Ten slotte zijn er nog enkele andere minderheden in Thailand:

Taal

De officiële taal is het Thai, dat de moedertaal is van ongeveer 90% van de bevolking. Binnen de Thaise taal kunnen er vijf dialecten worden onderscheiden:

  1. het 'algemeen beschaafd' Thai (ook wel Siamees genoemd), dat in Centraal-Thailand wordt gesproken;
  2. het Lao-Thai in het noordoosten;
  3. het Kam muang in het noorden;
  4. het Zuid-Thai ("Phasaa Taai") in het zuiden;
  5. en dan nog een sterk afwijkend dialect dat op het schiereiland wordt gesproken.

Het Thai is tonaal, het kent vijf toonhoogten namelijk hoog, middel (op gewone hoogte), laag, dalend en stijgend. In tegenstelling tot wat vroeger wel gedacht werd, is de taal waarschijnlijk niet verwant aan het Chinees. De oorsprong van het Thai is nog grotendeels in nevelen gehuld.

Het Thaise schrift is volgens Thaise historici in 1283 door koning Ramkhamhaeng ontworpen, dit wordt echter betwijfeld door historici en taaldeskundigen uit andere landen. Het huidige alfabet telt 45 klinkers en 44 medeklinkers.

Religie

Theravada is een vorm van boeddhisme in Thailand.

Bestuurlijke indeling

Bestuurlijk is Thailand onderverdeeld in 76 changwats (provincies). Deze zijn onderverdeeld in 642 amphoe (districten) en 78 King amphoe (subdistricten). De subdistricten zijn weer onderverdeeld in 7236 tambon (gemeentes) die weer onderverdeeld zijn in 55.746 moo baan (dorpen) en 123 tesaban (steden).

Geografie

Provincies van Thailand

1rightarrow.png Zie Provincies van Thailand voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Thailand is opgedeeld in 76 provincies:

Noord-Thailand Noordoost-Thailand Centraal-Thailand
Kaart van Thailand met de provincies.
  1. Chiang Mai
  2. Chiang Rai
  3. Kamphaeng Phet
  4. Lampang
  5. Lamphun
  6. Mae Hong Son
  7. Nakhon Sawan
  8. Nan
  9. Phayao
  10. Phetchabun
  11. Phichit
  12. Phitsanulok
  13. Phrae
  14. Sukhothai
  15. Tak
  16. Uthai Thani
  17. Uttaradit
  1. Amnat Charoen
  2. Buriram
  3. Chaiyaphum
  4. Kalasin
  5. Khon Kaen
  6. Loei
  7. Maha Sarakham
  8. Mukdahan
  9. Nakhon Phanom
  10. Nakhon Ratchasima
  11. Nongbua Lamphu
  12. Nong Khai
  13. Roi Et
  14. Sakhon Nakhon
  15. Sisaket
  16. Surin
  17. Ubon Ratchathani
  18. Udon Thani
  19. Yasothon
  1. Ang Thong
  2. Ayutthaya
  3. Bangkok
  4. Chainat
  5. Kanchanaburi
  6. Lopburi
  7. Nakhon Nayok
  8. Nakhon Pathom
  9. Nonthaburi
  10. Pathum Thani
  11. Phetchaburi
  12. Prachuap Khiri Khan
  13. Ratchaburi
  14. Samut Prakan
  15. Samut Sakhon
  16. Samut Songkhram
  17. Saraburi
  18. Singburi
  19. Suphanburi
Oost-Thailand Zuid-Thailand
  1. Chachoengsao
  2. Chantaburi
  3. Chonburi
  4. Rayong
  5. Prachinburi
  6. Sa Kaew
  7. Trat
  1. Chumphon
  2. Krabi
  3. Nakhon Si Thammarat
  4. Narathiwat
  5. Pattani
  6. Phang Nga
  7. Phattalung
  1. Phuket
  2. Ranong
  3. Satun
  4. Songkhla
  5. Surat Thani
  6. Trang
  7. Yala

Landschap

Satellietfoto Thailand en Cambodja

Het noorden van Thailand is uitgebreid bebost met een geheel ander bostype dan de rest van Thailand. Deze bossen worden voornamelijk gevormd door bladverliezende bomen zoals de teakboom. Het noorden heeft ook veel bergen, waar de bergvolkeren hun verblijfplaats vinden. De hoogste berg in Thailand is de Doi Inthanon (2590 m.). In dit gebied lopen vele riviertjes door diepe valleien naar een centraal vruchtbaar gebied.

In het noordoosten bevindt zich het droge en onherbergzame Khorat Plateau dat gemiddeld 250 meter boven zeeniveau ligt. Delen ervan zijn zo onvruchtbaar en ogen zo schraal dat het gebied ook wel de Huilende Vlakte wordt genoemd.

Verder naar het zuiden ligt het rivierengebied. De hoofdstad van Thailand, Bangkok, ligt aan de Chao Phraya-rivier waar die uitmondt in de Golf van Thailand.

Het zuiden van Thailand ligt op het smalle schiereiland Malakka, tussen de Golf en de Andamanse Zee. Dit deel van het land bestaat uit een bergketen die begroeid is met tropische regenwouden. Opmerkelijk hier zijn de kaarsrecht omhoog rijzende kalksteenrotsen.

Voor de kust liggen honderden eilandjes, elk met zijn eigen verhaal en zijn eigen geschiedenis.

Klimaat

Thailand kent een tropisch klimaat. In het noorden van Thailand is er een tropisch savanneklimaat, in het zuiden een tropisch moessonklimaat. Het moessonklimaat houdt in dat er een regenseizoen is (de moesson), en een lange droge periode. Het savanneklimaat houdt in dat zomers nat zijn, en winters droog, Sommige gebieden in Thailand vallen onder het tropisch regenwoudklimaat, dan is er geen droge periode.

Het regenseizoen in Thailand kenmerkt zich niet door dagenlange regen. Er vinden echter korte hevige regenbuien plaats, ongeveer een a twee keer per dag.

Ook is Thailand groot, en het Noorden en Zuiden zijn dus niet gelijk qua klimaat. Het Noorden is in de zomer warmer, en in de winter kouder dan het Zuiden. De gemiddelde temperatuur in Thailand is zo'n 27 graden.

Steden

De hoofdstad van Thailand is Bangkok. Enkele andere grote steden zijn:

Badplaatsen

Politiek

Thailand is een van de weinige landen in Zuidoost-Azië die nooit werden gekoloniseerd. Als staatsvorm heeft Thailand een parlementaire constitutionele monarchie met een koning van de Chakri-dynastie aan het hoofd van het land en een minister-president aan het hoofd van de regering.

Recente regeringen

Vanaf 6 februari 2008 werd Thailand geregeerd door het kabinet-Sundaravej. Deze regering bestond uit zes partijen, waarvan de Phak Palang Prachachon (PPP) verreweg de grootste was. Partijleider Samak Sundaravej van de PPP was tot 9 september 2008 premier maar moest vanwege een ongeoorloofde bijverdienste op last van het constitutionele hof opstappen; hij werd opgevolgd door interim-premier Somchai Wongsawat, een partijgenoot. De PPP bestaat grotendeels uit aanhangers van de in 2006 verdreven premier Thaksin Shinawatra (zie volgende alinea). De nieuwe regering was een gevolg van de verkiezingen op 23 december 2007 die waren gewonnen door de PPP.

De vorige regering betrof een militair bestuur (junta), de Raad voor Nationale Veiligheid (Council for National Security). Deze was op 19 september 2006 aan de macht gekomen door in een staatsgreep de verkozen regering van Thaksin Shinawatra omver te werpen. Generaal Sonthi Boonyaratglin had de leiding over deze staatsgreep en maakte zodoende de dienst uit, samen met de door de junta benoemde eerste minister Surayud Chulanont. Koning Bhumibol Adulyadej bevestigde de dag na de staatsgreep deze situatie met een Koninklijk Besluit.

Somchai Wongsawat werd op 17 september 2008 door het parlement tot premier verkozen en op grond daarvan op 18 september door de koning benoemd. Op 25 september werd het kabinet-Wongsawat door de koning ingezworen. Deze regering werd echter niet door de PAD geaccepteerd, wat demonstraties tot gevolg had, waaronder de bezetting van de Internationale Luchthaven Suvarnabhumi in Bangkok op 25 en 26 november 2008.

Omdat het constitutionele hof op 2 december 2008 oordeelde dat de PPP eind 2007 verkiezingsfraude had gepleegd, trad Wongsawat op diezelfde datum af en werd opgevolgd door interimpremier Chaovarat Chanweerakul, een partijgenoot. Deze werd op 17 december 2008 vervangen door premier Abhisit Vejjajiva van de oppositionele Democratische Partij.

Politieke partijen en verkiezingen

Thailand kent algemeen stemrecht sinds 1932. De kiesleeftijd is in 1995 verlaagd van 20 naar 18 jaar. De voorlaatste democratische verkiezingen vonden plaats op 2 april 2006, maar de resultaten werden ongeldig verklaard door het hooggerechtshof. Toen op 19 september 2006 de junta aan de macht kwam, werden alle politieke activiteiten buiten de wet geplaatst.

De junta annuleerde ook de verkiezingen die gepland waren voor 15 oktober 2006. Ze beloofden aanvankelijk dat er binnen twaalf maanden nieuwe democratische verkiezingen zouden volgen. Maar nog in oktober 2006 werd die termijn tot 17 maanden verlengd. Op 23 december 2007 werden de beloofde verkiezingen uiteindelijk dan toch gehouden.

Buitenlandse betrekkingen van Thailand

Internationale lidmaatschappen

Landbouw

In het noordoosten is de belangrijkste bron van inkomsten de teelt van rijst, maar ook suikerriet, katoen, jute, sojabonen, cassave en pinda's worden geteeld. Aan de kusten en op de eilandjes zijn rijst, kokospalmen en rubberbomen de belangrijkste cultuurgewassen. Het zuidoosten - met name de provincie Chanthaburi - is beroemd om zijn fruitboomgaarden. Ook in het centrale deel van Thailand wordt rijst geteeld.

De Thai zien de vorm van hun land graag als de kop van een olifant, waarbij het Maleisische schiereiland de lange slurf moet voorstellen. Die vergelijking ligt hier nogal voor de hand, aangezien olifanten in de Thaise oerwoudgebieden voorheen zeer algemeen voorkwamen. Tot in het recente verleden waren tamme olifanten belangrijk als rij- en lastdieren, zowel bij het wegtransport als bij het werk in de bosbouw. Tot 1916 sierde een olifant het nationale wapen van Thailand. Het dier kwam verder voor op de eerste Thaise munten. Ook tegenwoordig nog gelden de zeldzame witte olifanten voor het koninkrijk als heilige gelukssymbolen, op grond van de legende die vertelt dat Boeddha in de incarnatie van een witte olifant zou zijn opgenomen. Er zijn ook tweedaagse olifantenfeesten. Olifanten worden tegenwoordig nog slechts beperkt ingezet bij de bosbouw, maar doen nog volop dienst voor toeristische doeleinden.

Festivals en feestdagen

In Thailand worden de volgende grote festivals en feestdagen gehouden:

Verkeer en vervoer